LokalniEnglish (United Kingdom)

PROJEKAT “GORNJI HORIZONTI” I NJEGOVE PRIJETNJE OPSTANKU STOCA I DONJE NERETVE PDF Ispis E-mail
Uvodni govornici
Dalibor Ballian, Mirela Handan-Mulalić, Vesna Hercegovac-Pašić i Ivo Lučić

Voditelj rasprave
Nerin Dizdar

28. septembar, (petak) 2012. godine
Mostar, Hotel Bristol, 18.00 sati

Centar za prirodno naslijeđe i Centar za kulturno naslijeđe Međunarodnog foruma Bosna, Forum mladih Stolac, Udruženje "Obnova građanskog povjerenja" Stolac, Udruga "Lijepa naša" iz Ploča i Građanska inicijativa „Spasimo dolinu Neretve" iz Metkovića organizirat će 28. septembra 2012. godine javnu raspravu "Projekat 'Gornji horizonti' i njegove prijetnje opstanku Stoca i Donje Neretve". Rasprava će biti održana u Mostaru, Hotel Bristol, s početkom u 18 sati.

Projektom "Gornji horizonti" predviđeno je oduzimanje voda Bregave, Bune i Bunice, te niza manjih i većih vrela neretvanskih voda, radi njihovog prisilnog prevođenja u sliv Trebišnjice. Time se te vode otimaju od milenijima razvijanih ekoloških sustava, pa uglavnom završavaju u moru kod Dubrovnika, tamo gdje nikada prirodno nisu pripadale. Samo manji dio tih voda dospijevao bi u hidroelektranu "Čapljina" i ulijevao se u Neretvu.

Kakve je ekološke, kulturološke i demografske posljedice uslijed tog projekta moguće predvidjeti na cijelom području bosanskohercegovačkog i hrvatskog juga? U kojoj mjeri ti zahvati ugrožavaju opstanak i razvoj života u najširem smislu u dolini Bregave, Bune i Bunice te Donje Neretve? Zašto se o tim sudbinskim pitanjima odlučuje protiv volje građana tih područja?

Na ovoj javnoj raspravi organizator i sudionici žele razmotriti ta pitanja, upozoriti na teške političke i upravne prijestupe u dosadašnjem razvoju događaja, te omogućiti stanovništvu ugroženih područja da iskažu svoje stavove o projektu "Gornji horizonti". Da bi rasprava bila što kompetentnija, pozvani su stručnjaci, političari i građani, kao i zainteresirana javnost. Uvodni govornici su odabrani priznati stručnjaci za pitanja prirodnog i kulturnog naslijeđa.

Dalibor Ballian je profesor Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i predsjednik Centra za prirodno naslijeđe Međunarodnog foruma Bosna.
Mirela Handan-Mulalić je izvršna dužnosnica u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.
Vesna Hercegovac–Pašić je šefica katedre za urbanizam Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
Ivo Lučić je novinar, ekološki aktivista i doktor karstologije (znanosti o kršu).

Dalibor Ballian
061/225 340

Medisa Selimić
063/957-386

Amer Medar
061/452-045

Nermina Ahatović, MFB centri
061/564-225

Ana Musa, udruga "Lijepa naša"
00385 91 678-8230

Markica Vuica, Građanska Inicijativa Spasimo dolinu Neretve
00385 98 174-999

 

od 01.01.2011.
RocketTheme Joomla Templates