LokalniEnglish (United Kingdom)

Javna predavanja 9. mart 2013. godine - izvještaj PDF Ispis E-mail

 

MEĐUVJERSKI ODNOSI U SREDNJOVJEKOVNOME SVIJETU

Muslimanska tumačenja kršćanskih svetih knjiga

Lejla Demiri (Univerzitet u Tübingenu, Njemačka)

U VREMENU POMETNJE, PROMJENE I OBNOVE

Muslimansko-kršćanski odnosi danas, iskustva i mogućnosti

Stefan Schreiner (Univerzitet u Tübingenu, Njemačka)

 

Sarajevo, 9. mart (subota) 2013. godine

Hotel Europe, početak u 18.00 sati

Centar za međureligijski dijalog Međunarodnog foruma Bosna organizirao je javna predavanja profesorice Lejle Demiri i profesora Stefana Schreinera, istraživača i profesora univerziteta u Tübingenu.  Predavanja je održano 9. marta 2013. godine u hotelu Europe s početkom u 18.00 sati.

Navedene teme predavanja su odabrane u skladu s potrebom dekonstruiranja ideologijskih slika o društvenoj pluralnosti u savremenom svijetu. Bosanska ukupnost nije shvatljiva izvan njene religijske pluralnosti. U političkim ideologijama, razvijanim i preuzimanim tokom posljednja tri stoljeća, nedostaju kognitivna sredstva za nadlaženje prisutnih predstava o muslimanima kao evropskim drugim. U uzvratu  na tu nemogućnost među muslimanima su nastale ideologije redukcionističkog shvatanja kršćana. Jednako kako budućnost svijeta ovisi o odgovoru na pitanje o religijskoj pluralnosti, tako i novo razumijevanje Bosne i njene budućnosti ovisi o istraživačkoj interakciji s vodećim središtima politike i kulture svijeta. O tim pitanjima govorili su gosti iz Njemačke Lejla Demiri i Stefan Schreiner.

Lejla Demiri je profesorica islamske doktrine (aka'id i kelam) u Centru za islamske studije Univerziteta u Tübingenu. Dodiplomske i postdiplomske studije završila je na Teološkom fakultetu Univerziteta Marmara u Istambulu, a usavršavanje iz kršćanske teologije na Pontifikatskom univerzitetu Gregoriana u Rimu. Doktorirala je na Univerzitetu u Cambridgeu. Rezultate svojih doktorskih istraživanja predstavila je u knjizi Muslimanska tumačenja Biblije u srednjovjekovnome Kairu koja je u pripremi za štampu (Leiden: Brill, 2013).

Stefan Schreiner je profesor komparativnih religija i jevrejskih studija na Univerzitetu u Tübingenu. Savjetnik je rektora Univerziteta u Tübingenu za pitanja nedavno osnovanog Centra za islamsku teologiju na istom univerzitetu. Koordinator je i jedan od osnivača  Evropskog abrahamovskog foruma u Cirihu. Njegovi radovi uključuju: Jevrejska biblija u islamskom tumačenju: Tekstovi i studije u srednjovjekovnom i ranom modernom judaizmu (Tübingen: Mohr Siebeck, 2012); Benjamin iz Tudele, Petahja iz Regensburga: Jevrejska putovanja u srednjem vijeku (Leipzig: Verl. Sammlung Dieterich, 1991, drugo izdanje 1998); Osmanlije u Evropi: Sjećanja i izvještaji turskog historičara (Berlin: Gustav Kiepenheuer Verlag, 1985).

Voditelj predavanja bio je Asim Zubčević, predsjednik Centra za međureligijski dijalog Međunarodnog foruma Bosna. Predavanja su održana na engleskom jeziku, a na bosanski ih je konsekutivno prevodio  Nerin Dizdar.

Predavanja su bila otvorena za članove i prijatelje Međunarodnog foruma Bosna kao i za predstavnike medija.

 

 

od 01.01.2011.
RocketTheme Joomla Templates